Genieten van Je Eigen Koers Varen

18 augustus 2023

De 1ste van een 4-luik: ‘De razende flow van het leven als een snelle motor rit’

Dit beeld is ontstaan uit het beschrijven van een ervaring van een cliënt. De snelheid van het leven, welke kan aanvoelen als overweldigend en tegelijkertijd ook als avontuurlijk. Soms lijkt het alsof je erin wordt meegevoerd en is het de uitdaging je er aan over te geven en in mee te gaan.

Zelf heb ik daar de interpretatie van het beeld aan toegevoegd…

De knijpende oogjes die niet altijd helder zien waar het heen gaat en toch ook kunnen genieten van de snelheid. Dat het oké is dat het niet altijd helder is waar je heen gaat.

2e van een 4-luik: ‘In de zijspan mag ik meekijken op iemands pad’

Vanuit de ervaring die een cliënt een tijdje terug met me deelde:

‘Jessica biedt veiligheid en warmte, waardoor ik alle stukken van mezelf kan dragen in haar bijzijn. Daarbij is ze op een prettige manier scherp op zuiver gedrag, waardoor ik uitgedaagd word.’

Samen kom je vaak op andere plekken uit, dan wanneer je het alleen draagt.

Zelf heb ik lange tijd de (belemmerende) overtuiging gehad dat ik het alleen moest doen. Totdat ik inzag dat ik met de passende hulp mezelf verder kon ont-wikkelen.

Qua ondersteuning trekt mijn aandacht vaak naar de minder gangbare wegen, zo kwam ik in aanraking met de Grinberg Methode, een bijzondere vorm van lichaamswerk.

In het begin van mijn proces was mijn grote neiging om pijn uit de weg te gaan. Later ontdekte ik dat daar juist mijn grootste kracht in verborgen zit. Mijn hele blikveld veranderde en begon meer open te staan om juist de ongemakken onder ogen te komen. Verantwoordelijkheid dragen voor die gevoelens die oncomfortabel zijn.

Het is niet de easy way, al voelt het voor mij als ‘the only way’ en de meest zuivere weg. En nog steeds voelt het voor mij alsof ik nog aan het prille begin sta.

3e van de 4-luik: ‘Ontspannen als in een warm bad 🛀🏻 ‘

Cliënten ervaren mijn sessies vaak als respectvol confronterend en naast dat er veel intensiteit kan loskomen, brengt het vaak ook ruimte en ontspanning.

Zo ook de ervaring van een cliënt, die het in deze 4-luik omschrijft als…

‘Lekker hard racen, op avontuur, en mijn zenuwstelsel kon zich langzaam ook weer ontspannen, zoals je dat kan voelen als dobberen in een warm bad.’

~Merel~

4e van de 4-luik: ‘Genieten van Je Eigen Koers Varen’

Het was voor mijzelf een lange zoektocht, hoe ziet mijn eigen koers er uit?

Tot ik kon inzien, dat een koers varen inhoudt dat ik continue aan het bijsturen bent. Dat mijn koers varen steeds weer een kunst blijkt in overgave, berusten in het geen idee hebben, en nieuwe wegen uitproberen.

Soms stormt het hevig en soms is er een lekker zacht windje waar ik in voortkabbel. We hebben geen invloed op hoe de wind waait, wel hebben we invloed hoe we het kunnen benaderen en aankijken.

Vol angst vs vol excitement? Vol verveling vs vol ontspanning? Vol frustratie vs vol inspiratie? Vol terughoudendheid vs vol moedigheid? Vol oordeel en kritiek vs onvoorwaardelijke (zelf)liefde?

Als ik de angst erken, dan is er ruimte voor excitement. Als ik verveling erken, dan is er ruimte voor ontspanning. Als ik de boosheid erken, dan is er ruimte voor inspiratie. Als ik de verlamming erken, dan is er ruimte voor moedigheid. Als ik het oordeel erken, komt er weer ruimte voor zelfliefde en compassie.

Deze illustratie is voor mij hét beeld die voor mij weerspiegelt dat ik op koers zit en dat ik er ultiem van mag genieten, inclusief de uitdagingen en de hobbels die er ook zijn.

Ook komt dit beeld voort uit mijn jeugdherinneringen dat ik als 8-jarig meisje op zeilles ging en leerde zeilen in een optimist (1-persoons zeilbootje). Het voelde als vrij, dat ik zelf dit bootje bestuurde en navigeerde op het water en speelde met de wind. Inclusief de angst die ik met momenten heb ervaren, dat ik een keer bij stevige rukwinden, tijdens een zeilles op het Sloterplas, ben omslagen. In die jaren daarna veel gezeild met mijn vader en mooie (en hele spannende) avonturen beleefd op het water.

Het raakt dan ook de metafoor hoe ik in het leven sta en ‘het roer in eigen handen heb’, welke mij in de afgelopen jaren bracht bij het (weer) oppakken van autorijlessen en het leren paardrijden. Én het roept al een tijdje het volgende verlangen op om het zeilen ook weer op te gaan pakken. Exciting! To be continued🥰

Op welke wijze ervaar jij je eigen unieke koers varen en het roer in eigen handen hebben?

Of wil je meer helderheid ervaren wat jouw eigen koers is? Neem dan contact met me op en dan kijk ik graag met je mee!

Op jouw avontuur!

Liefs, Jessica

PS. Dankjewel Elise van Visueliseren voor het in beeld brengen van de ervaringen van mijn cliënten en mijn eigen persoonlijke proces.🥰

«
»