Loslaten vs Onsterfelijkheid

27 september 2020

Loslaten en Onsterfelijkheid zijn de thema’s van deze Oogstmaan. Deze maanperiode loopt van 12 september tm 12 oktober.

Het is de maan(d) van de laatste oogst van het jaar, de appels, noten, maïs en de laatste zomergroenten. Het gaat over afscheid nemen van de nazomer en tegelijkertijd het besef van de onsterfelijkheid die ligt in de zaadjes. De zaadjes die zich even niet laten zien in de komende periode zo onder de grond.

Net als de natuur hebben wij ook bepaalde dingen los te laten om de komende periode door te komen. Dit kan letterlijk door het loslaten van oude denkwijzen of bijvoorbeeld door je huis op te ruimen.

Voel je dat alles zich van nature ontvouwt, ook in jou?

Om je bewustzijn op deze krachtige natuurprocessen wakker te maken, kun je deze periode hier mooi bij stilstaan. De energie van de natuur en de aarde zal zich vanaf nu meer naar binnen keren, klaar voor een welverdiende rust. Dit is dé tijd om in gedachten terug te kijken naar het afgelopen seizoen van groei en bloei binnen je eigen processen.

Straks met volle maan op as. donderdag 1 oktober is hiervoor heel fijn, er is diepgang nodig in het proces va loslaten en onsterfelijkheid. Misschien helpen deze vragen je:

  • Wat is er in de afgelopen maanden in jou uitgegroeid?
  • Wat heb je ervaren en bereikt, wat is jouw behaalde oogst? Geef dit een plek voordat je weer plannen gaat maken voor iets nieuws.
  • Heb je voldoende respect voor zowel je rol in de buitenwereld (mannelijke) en die in jouw binnenwereld (vrouwelijke), lukt het je om het actieve en passieve deel in balans te brengen?
  • Wat heb jij succesvol neergezet en wat kun jij nu oogsten? Er valt iets te vieren in deze tijd!
  • Wat wil je meenemen voor de komende maanden, wat wil je beschermen en koesteren in de wintertijd?
  • Wat is klaar, wat kun jij loslaten, zodat de weg voor een nieuwe cyclus vrij wordt gemaakt? Voel dankbaarheid naar jezelf en anderen.

Om te ontdekken wie je bent, wat je meedraagt en wat je verder wilt, is het belangrijk om naar binnen te gaan. De mogelijkheden liggen verborgen in jouw eigen wijsheid.

Dit is ook dé tijd om de innerlijke mens te voeden. Is er een cursus of studie die je aanspreekt en die je kan helpen om je verder te ont-wikkelen?

Zo heb ik de afgelopen maanden een 8-weekse Conscious Manifestation cursus van Eckhart Tolle gevolgd. En ben sinds een paar weken gestart met een nieuwe verdiepingscursus.

Ook helpt het om letterlijk de oogst in huis te halen. Ga lekker het bos of park in, raap de eikels, kastanjes, de prachtige gevallen bladeren. ?

Zo ook de appel, die ik op de foto hierboven overdwars door midden heb gesneden, brengt een bijzondere boodschap. Je ziet een pentagram.

Een pentagram staat symbool voor harmonie. Ook kun je het menselijk lichaam er in herkennen (hoofd, romp, armen en benen), ook de 5 elementen uit de natuur (ether, lucht, water, vuur, aarde) en het staat voor de balans tussen het mannelijke en vrouwelijke.

Deze wijsheden uit de natuur en van de maan kwamen op mijn pad sinds dat wij twee jaar geleden zijn verhuisd van Bussum weer terug naar Amsterdam. Wonend midden op de zuidas ben ik mij nog meer bewust geworden van de maan en haar cyclus. Toen ik dit vertelde aan een vriendin kreeg ik ’toevallig’ een boek te leen van Petra Stam, In het Licht van de Maan.

Dit weekend was het Springtij festival op Terschelling waar ook dit jaar De Vrije Mare vertegenwoordigt was. Op de website vind je het ebook Moederaarde als Leerschool (kun je gratis downloaden), welke ik zelf momenteel nog aan het lezen ben. Het is geschreven door Jelle de Jong, Menno Stom en Johan Bontje, die zich hebben laten inspireren door o.a. Marieke de Vrij en Herman Wijffels.

Als jij je ook bewust bent en opgeroepen voelt dat het tijd is om je (weer) te gaan verbinden met de natuur, dan spreken deze twee boeken je wellicht ook aan.

Ik ben benieuwd en vind het leuk om van je te horen hoe jij je verhoudt tot de natuur en haar krachten. Hoe bewust leef jij met de seizoenen en de cyclus van de maan? En hoor graag van je of bovenstaande vragen je helpen bij het stilstaan en verdiepen.

Liefdevolle Verdiepende en Verbindende GroetJess

«
»