Angst, je grootste vijand of grootste vriend?

30 april 2014

Hoe vaak kregen we als kind te horen, als we bang waren: ‘je hoeft niet bang te zijn’ of ‘wees een vent, stel je niet aan’. Het klinkt onschuldig, maar de boodschap die we al vroeg als kind met de paplepel kregen ingegoten is, dat angst iets slechts zou zijn.

Integendeel, angst zorgt voor de ‘sap’ in ons leven, de ‘pit’ die het leven sprankel geeft. Zonder angst is er verveling en als dit lange tijd blijft aanhouden, worden we moe, is er saaiheid en raken we depressief of gaan gezondheidsklachten opspelen.

Angst is er constant en is een continue stroom van energie in ons lijf die ervoor zorgt dat we in leven zijn. Het is beweging, enthousiasme, kippenvel. Een fris gevoel, soms met een koude sensatie. We hebben het gevoel dat we vooruitgang boeken, dat we op het juiste pad zitten. Met mijn cliënten werk ik dagelijks met deze natuurlijke stroom, die we vaak blokkeren in ons lichaam. Waardoor we overmatig in het verstand zitten, of we ons te gehaast voelen en nooit tijd genoeg hebben. We gaan piekeren, ons onnodig zorgen maken. We over-analyseren alles of zijn veroordelend naar situaties of mensen om ons heen.

De afgelopen week heb ik een video met een lezing over ‘angst’ van Avi Grinberg vertaald met Nederlandse ondertiteling. Terwijl ik ermee bezig was voelde ik een frisse koude stroom door mijn lijf bubbelen. Ook nu ik dit aan het schrijven ben, terwijl ik in de trein zit, komt er een lach op mijn gezicht en voel ik vlinders in mijn buik. Ik kijk net even op en een vrouw schuin tegenover me werpt een glimlach naar me. Zou ze mijn ‘binnenpret’ ook opgemerkt hebben? Ook dit is een sensatie van verse angst, ook al denken we bij angst vaak aan iets onprettigs en negatiefs.

Ik leer mensen hoe ze de stroom van angst weer toe kunnen laten in het lichaam, waar het eerst (soms lange tijd) vast zat. Wanneer deze energie weer kan stromen, dan is er helderheid, concentratie, aanwezigheid, nieuwe ideeën, enthousiasme, beweging, zin! Zowel in ons lichaam, als in ons leven. Noem het de levensstroom, noem het angst, beweging of de kriebels van het leven. Interessant is het om eens te kijken hoe Avi Grinberg angst benaderd. In deze video zie je bijvoorbeeld dat er een verschil is tussen oude- en ‘verse’ angst. Klik hier om deze video te bekijken.

Angst is een energiestroom die we in ons dagelijkse leven nodig hebben. Voortaan als we bang zijn kunnen we onze kinderen (én onszelf) vragen: “Waar voel je de angst in je lijf kriebelen, en waar voel je dat je het vasthoudt?”. En aan te moedigen dat het overal mag kriebelen, wiebelen en schudden.

Laat me weten wat jij momenteel spannend vindt in je dagelijkse leven en geef hieronder jouw antwoord op de volgende twee vragen:
Wat is voor jou momenteel een spannende stap die je wilt gaan nemen?
Waardoor laat jij je afremmen (welke gedachtes houden je tegen/welke excuses heb je/etc.)?

Ik kijk er naar uit om van je te horen!
Jessica Versluijs

«
»