De 5 fasen met 5 films

24 december 2019

Ik ben dol op films en documentaires! Er zijn veel films die meer indruk achterlaten en mij diep geraakt hebben. Heb jij vast ook?
Laat ik dan even iets geks met je delen. Ik houd het graag simpel, concreet en soms wat kort door de bocht. Ik ga het leven en het proces van je persoonlijke ontwikkeling in 5 fasen verdelen. Voor elke fase heb ik een specifieke film voor je uitgekozen, de meesten ken je waarschijnlijk wel al.
Komt ie…

  1. (H)Erken je Patronen

Gisteren sprak ik met een cliënt over het fenomeen patronen en hoe die soms diepgeworteld in ons systeem vastzitten. En dan heb ik het met name over die patronen die ons klein houden, ons gevangen houden en het leven middelmatig maken. Wil je weten welke patronen dat voor jou zijn?
Kijk dan (nog een keer) deze film die dit prachtig weerspiegelt en je vast wel wat van je eigen patronen gaat herkennen. Groundhog Day uit 1993 met Bill Murray.
Elke dag is hetzelfde. Hij beleeft dezelfde dag steeds weer opnieuw, totdat…
Hij de mogelijkheden ziet, dat hij kan doen wat hij wilt. En hij gaat zijn dag leven, alsof er geen morgen is.

2. Je Patronen Veranderen

Zoals de film Groundhog Day laat zien is het niet van de één op de andere dag, dat je al je belemmerende patronen ineens kunt veranderen en stoppen. Al begin je er bij eentje een beetje zachtjes door elkaar te husselen. Dat kan al enorme impact hebben.

Denk bijvoorbeeld aan…

  • een patroon minderen met 25%, bijv. als je 4 koppen koffie per dag drinkt (of neem een ander drink/eetpatroon), ga ervaren hoe het is als je 3 kopjes op een dag drinkt. Of je kunt ook kijken om elke 4e dag geen koffie te drinken. Kijk wat voor jou past.
  • of als je bij elke binnenkomende mail je mailbox induikt, ga dan eens bewust naar 2 á 3x per dag een half uur gefocust je mails beantwoorden.
  • of als je elke dag je wekker hebt staan op een vast tijdstip, wissel dan elke dag van tijdstip, bijv. 6:59, of 7:01, al zijn het een paar minuten.

Kijk welk klein patroon jij graag zou willen husselen. En mocht je weerstand voelen, dan is dat helemaal oké! Kijk er naar met een glimlach. Als dit een uitdaging voor je is, dan is deze korte video wellicht dé uitkomst Stop It’ van Bob Newhart.

3. Voel de Gevoelens – ‘The Way Out is The Way In’

Wanneer je patronen gaat losweken, er anders naar gaat kijken en andere keuzes gaat maken, dan kan het zijn dat dit gevoelens losmaakt, die je niet persé als prettig ‘labelt’. Misschien voel je boosheid, woede, verdriet of een angst? Weet dat dit erbij hoort. Het helpt je om te verdiepen in jezelf.

Mocht je wat luchtigheid willen? Kijk dan naar deze video ‘La Peur van dr. Ramesh’

Hij beschrijft op levendige wijze hoe je je kunt overgeven aan de angst, of welk gevoel dan ook wat er loskomt. The way out, is the way in, verrrry basic 😉 I am afraid, I am alive 😀

4. Inzicht in je Roots

Dan is het van belang dat je inziet wat de impact is van jouw verhaal op jouw leven en hoe de dingen voor jou zo zijn gelopen. Inzicht en aanvaarding in het pakket dat je van je ouders hebt meegedragen en jou ook deels hebben gevormd. Zowel de mooie als de rauwe schurende randjes heb je aan te kijken. Verantwoordelijkheid nemen en deze dieper gelegen stukken te doorvoelen en te doorleven is de kunst.

Een film die ik als mooie metafoor hierbij vind passen is ‘As it is in Heaven.
Deze film gaat over een wereldberoemde succesvolle dirigent die aan het eind van zijn latijn is. Het enige wat hij nog wil is rust en hij besluit naar zijn geboorteplaats terug te keren. En daar gebeurt van alles.

5. Jouw Pad in Zuiver Spreken

Op je pad denk je misschien wel eens: ’Nu snap ik het leven’ of ‘Nu heb ik het door!’, of ‘Dit heb ik nu wel genoeg uitgeplozen’. En telkens weer ontvouwen zich nieuwe lessen die je meenemen in het niet-weten en word je steeds weer uitgedaagd om nieuwe delen van jezelf te ontmoeten.

De film A thousand Words uit 2011 met Eddy Murphy vind ik een geweldige weergave van al deze 5 stappen.

Deze film begint met de arrogante business man (gespeeld door Eddie Murphy) die vol zit met allerlei leugens. Totdat hij iemand ontmoet…

Het leven is te mooi om in middelmatigheid te blijven hangen.
Geniet van het leven, en ja dat betekent ook ‘zijn met je pijn’ en het voelen van het verdriet wat je ook met je meedraagt.

Wordt je overspoelt door gevoelens en weet je je soms geen raad hoe je het uiting geeft?

Wat mij helpt is:

  • om te schrijven, schrijf wat er in je opkomt, door je heen gaat
  • of tekenen, laat het potlood of de kwast zijn werk doen
  • naar buiten gaan om zuurstof in te ademen en te wandelen
  • lichamelijke oefeningen (bijv. yoga) of dansen
  • een meditatie oefening, bijv. één van deze door mij ingesproken
  • of deel het met iemand in je naaste omgeving

Wat helpt jou als je wordt meegenomen in de veelheid van de gevoelens die door je heen gaan?

Wanneer je deze toelaat, dan komt er vanzelf ruimte voor je diep verstopte verlangens, je purpose, je wensen.

Weet dat dit heel goed samen gaat met spontaan nieuwe dingen oppakken, improviseren en spelen!

Jij bent creatief en uniek in wie jij bent!

Ben je toe om verantwoordelijkheid te dragen voor de pijn die er ook is? Vind je het spannend om dit alleen aan te gaan? Wil je ontdekken wat jouw diepgelegen purpose is?

Ik help je daar met alle liefde bij!

Neem contact met me op en dan bespreken we samen wat voor jou past. Mail naar jessica@insidewisdom.nl

Op Jouw Eigen Wijsheid!

Liefs, Jessica

«
»