‘Het beeld dat heelt’

20 juli 2022

Binnen het Systemisch Werk waar Bert Hellinger één van de grondleggers van is, is Familie Opstelling een krachtige tool om trauma’s zichtbaar en voelbaar te maken.

In een 1-op-1 sessie met een tafelopstelling wordt al snel duidelijk wat de impact op je leven is met de familie waar je vandaan komt. Vaak beseffen we niet hoeveel lading we in ons huidige leven meenemen afkomstig van onze ouders, grootouders, en onze voorouders.

Zo heb ik zelf vorige week een Familie Opstellingendag bij Els van Steijn ervaren. Omdat ik voelde hoe bepaalde emoties mij ook nog in de greep hebben en besef dat ik een nieuwe laag onder ogen heb te komen. Het was een wonderlijke ervaring om in de opstelling de vader van mijn geaborteerde half broer/zus te ontmoeten. Als hij niet had plaats gemaakt, dan was ik er niet geweest. Het scheen een heel nieuw licht op mijn ‘oude verhaal’.

Sinds afgelopen mei heb ik de opleiding systemisch werken met tafelopstellingen afgerond. En uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er iets magisch gebeurt wanneer je het veld instapt en de poppetjes hun plek krijgen. De patronen worden duidelijk en kom je snel tot de kern wat er speelt.

‘Het beeld dat heelt’, is een passende en mooie quote die ik tijdens de opleiding hoorde.

Een tafelopstelling is helpend en helend als je het lastig vindt om helder te krijgen waarom je bepaalde angsten met je meedraagt, een intense woede voelt die je niet kunt plaatsen, of een diep en pijnlijk gevoel van verdriet ervaart.

Vaak vallen de ontbrekende puzzelstukjes op zijn plek en is er ruimte voor nieuwe inzichten. Daarnaast werkt een sessie nog enige tijd door in het helingsproces. Soms lijkt het iets vanuit de oppervlakte te raken en sijpelt het door in de diepere lagen van je systeem.

Ben je benieuwd naar wat een tafelopstelling voor jou helder en zichtbaar maakt?

Ik kijk er naar uit om samen met je mee te kijken.

Zomerse groetJess

«
»