Ik was ‘alles’ kwijt

20 maart 2019

Heb je wel eens het gevoel ervaren, dat je ‘alles’ kwijt was?
Het gevoel alsof de grond onder je vandaan wordt getrokken, dat je valt in het grote ‘niets’ en alle controle verliest?

In de afgelopen voorjaarsvakantie zaten we met een groep vrienden en familie voor een week in de Zwitserse bergen. Die zondag stond ik op de piste en genietend van het landschap nam ik een aantal foto’s van de besneeuwde bergen, strakblauwe hemel en stralende zon.

Toen zag ik een berichtje binnenkomen op mijn WhatsApp. Even snel reageren.

Een koper via marktplaats vroeg me:
“Oeps, er is per ongeluk een bericht naar je toegestuurd en is in je sms berichten binnengekomen. Het is een code en die is voor mij bestemd, kun je me die even toesturen?”

In een fractie van een seconde keek ik in de sms, zag het bericht, deed in de vluchtigheid copy/paste en stuurde onnadenkend (of onnavoelend eigenlijk) haar de code toe per WhatsApp. Hup telefoon weer in mijn zak en daar ging ik de berg af.

Je zal misschien wel denken: WATTT?!

In die splitsecond had ik ook gezien dat er onder die code de regel stond:
‘deel deze code niet met anderen’. Deze had ik volledig genegeerd. Mijn goedgelovigheid, naïviteit en niet wakkere staat overwon.

Een paar uur na dit bericht ontving ik de eerste telefoontjes van mensen die via WhatsApp een bericht uit mijn naam hadden ontvangen met een betaalverzoek. Dit bericht luidde:
‘Kan jij € 2850,- missen tot morgenochtend. Spoedgeval, ik kan nu niet bij mijn spaarrekening….’

Na de berichtjes via sms en het eerste telefoontje besefte ik dat mijn WhatsApp gehackt was.
Ik voelde een golf van paniek opkomen en zat als verlamd op de bank te staren naar m’n mobiel.
Mijn vader en stiefmoeder keken me aan en probeerden te achterhalen wat zich in mij afspeelde, want ik kon even geen woorden vinden om dit toe te lichten.
Een gevoel van angst met een mix van schaamte en machteloosheid kwamen op. Na een paar diepe ademhalingen kon ik uitbrengen: “volgens mij is er iets heel ergs gebeurd”.

Het bleek dat zo’n 50 mensen uit mijn contacten benaderd waren via WhatsApp, mensen die mij heel goed kennen, maar ook mensen die mij niet zo goed kennen. Na wat gesprekken drong de situatie goed tot me door en werd ik langzaamaan weer wat rustiger. Ik kreeg waardevolle tips van mensen en ben op internet gaan kijken wat ik nog meer kon doen en heb een bericht geplaatst op Facebook.

Die nacht droomde ik dat alles op mijn mobiel en laptop verdwenen was en vervolgens zat ik op een zinkende boot waar ik twee poezen redde. Dit is een hele verkorte versie, maar het was me een roerige nacht waar aan alle kanten Controleverlies het thema werd.

Het effect van het voorval kwam de volgende dag toen ik een mail van een vriendin voorbij zag komen. We kennen elkaar nog niet zo lang, maar bij onze eerste ontmoeting hadden we direct een bijzondere klik met elkaar. Ze mailde me dat ze gisteren een berichtje van me had ontvangen. Ze had geld overgemaakt en nu met pijn in haar buik zat, vol met twijfels of ze wel juist had gehandeld.
Helaas was ze ingegaan op het bericht en heeft een bedrag van €1500,- overgemaakt op een rekening, waarvan ze dacht dat het die van mij was. Heel vervelend, want het bleek ook nog eens haar laatste geld te zijn. Ze besefte dat het een kleine kans was dat ze dit geld nog zou terugkrijgen. Uiteraard had ze alle bewijsmaterialen bewaard en heeft ze aangifte gedaan.

Na het terugkomen van de vakantie hebben we contact met elkaar gehad. Ze vertelde me naast de intense impact die het ook op haar had, dat er ook bijzondere bij-effecten waren. Zo had ze allerlei mensen in haar directe omgeving benaderd en haar ervaringen met ze gedeeld. Hierdoor voelde ze zich gesteund en verbonden.
Ook haar ouders hebben hulp geboden wat een diepe indruk op haar heeft gemaakt.
Ze komt uit een gezin met nog twee zussen, en in al die jaren heeft ze nooit een beroep hoeven doen op haar ouders voor financiële hulp. Toch voelde het voor haar moeilijk dat haar andere zussen wél financiële steun ontvingen van hen. Ze voelde zich hierdoor tekort gedaan. Haar ouders realiseerden zich nu pas dat zij in het verleden nooit eerder om hulp heeft hoeven vragen. Met deze steun werd eigenlijk een nog dieper trauma geheeld.

Inspirerende levensles

Wat begon als een heftige ‘rollercoaster’ werd uiteindelijk een avontuur met een inspirerende levensles, namelijk het omgaan met controleverlies.
Laat ik nu net “Leven Vol Overgave” lezen van Gabrielle Bernstein 😉

Ik vond het belangrijk om dit met je te delen, omdat het ons allemaal kan overkomen in een vlaag van onbewust zijn. Maar ook omdat ik het gevoel van controleverlies onder je aandacht wil brengen, want het heeft ook iets heel moois in zich. Controleverlies daagt je uit om dieper te vertrouwen in jezelf.

De situatie die ik hierboven heb beschreven was misschien een extreem voorbeeld, toch kan het zich ook afspelen op een meer subtielere laag. Denk bij voorbeeld aan: een geplande afspraak die op het laatste moment niet doorgaat, de (te hoge) verwachtingen die je over iets hebt en niet waargemaakt worden, of je bent lekker gefocust aan het werk en je wordt ‘gestoord’ door iemand.

In welke situaties voel jij wel eens ‘controleverlies’?
Hoe ga jij hiermee om, én wat haal jij er uit voor jezelf?

Op zondag 7 april a.s. gaan we tijdens de Gathering Inside Wisdom dieper in op het thema Controleverlies.

Ik hoor heel graag jouw ervaring!

Wil je liever 1-op-1 of telefonisch iets met me delen of aankaarten?
Neem contact met me op via een mail jessica@insidewisdom.nl of WhatsApp 0622726858 (ja die doet het weer :-D).

Warme lieve groet,
Jessica Versluijs

«
»