Wijsheid in relaties

6 mei 2021

In relaties met mensen zijn anderen een spiegel voor je eigen ongemakken. Vaak borrelen blinde vlekken naar de oppervlakte en worden ze zichtbaar gemaakt in omgang met anderen. Dit kan confronterend zijn.

Wanneer je dit beseft en je kijkt met een open blik, dan kun je hier iets uit leren en kun je veel wijsheid halen uit de relaties. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het zeker niet. Dit kan zelfs heel pijnlijk zijn. Het raakt ons hart.

Als je het lastig vindt om het écht onder ogen te komen, dan kan dit resulteren in ‘open accounts’ met mensen.

Wat is een ‘open account’?

Een open account kun je hebben met mensen die oud zeer bij jou raken. Iemand raakt een gevoelige snaar en het houdt je enorm bezig. Het kan zijn dat je (soms onbewust) allerlei gedachtes hebt, of onverwerkte gevoelens over die persoon of situatie. Het is als een litteken die nog niet volledig geheeld is, en elke keer als iemand op het ‘verkeerde’ (of juiste;-) knopje drukt, gaat de wond weer open. Het is maar hoe je ernaar kijkt.

Om een paar voorbeelden te noemen.

  • Thuis heb je de neiging om niet uit te spreken wat er écht in je omgaat, omdat je het gevoel hebt dat je partner niet luistert of jou begrijpt.
  • Of je merkt dat jij en een goede vriendin zo anders naar de dingen kijken, dat je alleen nog maar de verschillen tussen elkaar ziet en de liefdevolle verbinding tussen jullie niet meer voelt.
  • In je werk heb je bij een bepaalde collega de neiging om je anders voor te doen, dan wie je in wezen bent.

Dit zijn voorbeelden van coping gedrag, welke voortkomen uit wat je hebt meegekregen van huis uit. Het zijn vaak gebeurtenissen die allerlei emoties doen oplaaien, als je deze te lang negeert, het kost je veel energie én het heeft  impact op je relaties.

Enkele voorbeelden van andere coping mechanismen zijn: in de verdediging schieten, klagen, kritiek hebben, oordelen, conflicten vermijden, je best doen, je autoritair of juist onderdanig opstellen. En zo zijn er nog velen andere gedragingen die je in je werk, thuis in het gezin of met je dierbaren dagelijks kunt hebben.

Het raakt vaak oude diepgelegen patronen. In het contact met de mensen om je heen komen deze patronen naar de oppervlakte. Wat kan helpen is om van deze gelegenheid gebruik te maken om het onder de loep te nemen en in te zoomen. Niet omdat je het nu leuk vindt om te graven in iets wat pijnlijk is. Want ergens heb je helemaal geen zin om hiernaar te kijken en hoop je dat het gevoel vanzelf wegebt. Helaas. Je weet dat dit een tijdelijke ‘oplossing’ is.

Waarom het wél werkt om ernaar te kijken?

  • Omdat je iets wil opruimen, opschonen en je wil voorkomen dat dit patroon zich blijft herhalen met dierbare mensen om je heen.
  • Omdat je beseft dat je relaties onnodig beschadigen of zelfs blijvend stuklopen.
  • Of je ziet in, dat als je dit niet aankijkt, dat je het doorgeeft aan je eigen kinderen of aan de mensen om je heen.

De uitdaging is dat je verantwoordelijkheid neemt en je duurzame en liefdevolle relaties kunt opbouwen en met elkaar de verdieping aan gaat vanuit hartsverbinding. Met sommigen mensen is dat nu eenmaal makkelijker en verloopt dat soepel. Maar daar waar het wat stroever loopt, daar liggen de mooie levenslessen, die ons helpen te groeien en ons bewuster maken. De rijkdom zit in het verbinden, juist in de verschillen en het kwetsbare met elkaar aan te gaan.

Of het nu gaat om een liefdesrelatie, de relatie met je ouders, je eigen kinderen, familiebanden, met collega’s, met vrienden en vriendinnen, of met de buren uit je straat.

Hieronder deel ik een schrijfoefening met je waarin je wat dieper kunt kijken naar een situatie, waarbij iemand een gevoelige snaar bij je heeft geraakt. En je met bewuste aandacht hier nieuwe inzichten uit kunt halen. Neem er minimaal 30 minuten de ruimte voor om er met volle aandacht voor te gaan zitten.

Wijsheid halen uit je Relaties – schrijfoefening.

Ik ben benieuwd om van je te horen hoe het voor je is om de oefening te doen. Mocht je behoefte hebben om dieper in te zoomen in jouw patronen in relaties? Dan kunnen we in een 1-op-1 sessie samen kijken naar de relaties in jouw dagelijkse leven.

Ik wens je liefdevolle en verbindende relaties toe! Liefs, Jessica

«
»