5 dagen alleen in het donker

14 april 2023

Ben jij iemand van ‘Doe mij maar 5 dagen alleen in het donker?’ of ‘Doe mij liever 5 dagen in een hutje in het bos met zonnige lente dagen?’
Ik ben van beiden hahaha.

Zo zit ik nu een aantal dagen in een huisje in de bossen en heb de komende dagen lekker om o.a. te gaan schrijven en te wandelen.
En zo was ik in februari 2021 voor 5 dagen op een Darkretreat met mezelf in Gent. Ik had al heel lang niet meer auto gereden, en heb voor mijn rit wat opfrislessen gehad. Het was een spannende rit met hier en daar wat uitdagende manoeuvres.

Toen ik aankwam op de plek van bestemming en de lieve vrouw die mij de komende 5 dagen o.a. zou voorzien van heerlijke maaltijden vroeg mij: ‘hoe was je reis?’ Ik was zooo opgelucht dat ik was aangekomen en zei: ‘de darkretreat is volgens mij het makkelijkste deel van de hele reis’.

En zo geschiedde. Ik had heus wel zo mijn uitdagingen, maar eigenlijk was ik blij dat ik me voor 5 dagen helemaal had afgesloten van de buitenwereld. Geen prikkels van buitenaf, geen mobiele telefoon, geen social media, geen idee wat zich buiten de 4 muren afspeelde. Alleen me, myself and I. Voor veel mensen zal dit geen optie zijn. Voor mij was het een verlangen om het te ervaren.

De 5 dagen waren achteraf gezien wat aan de korte kant. Ik had wel wat opstart nodig om dat brein te detoxen van helemaal niks. Het meest magische vond ik het moment dat ik weer in contact kwam met het daglicht. Een strak blauwe hemel, de stralende winterzon ennnnn een dik pak sneeuw. De auto moest ik eerst flink uitgraven en na de schoongekrabde ramen kon ik wegrijden, uiteraard met mijn zonnebril op ?.

Vanuit Gent ben ik gelijk doorgereden naar ons plekje in het bos, zodat ik langzaam aan nog wat dagen met mezelf kon zijn en wennen aan de buitenwereld. Het is het plekje waar ik ook op dit moment ben. Ik had geen idee dat ik dit met jullie zou gaan delen, maar kennelijk zijn dit de woorden die nu uit mijn vingers stromen. Voor mij is dat puur spelen, dat uit dit moment het zich ontvouwt. Ik hoop dat er ook nog een boodschap of moraal uit gaat komen, die ik met jullie kan delen hahaha. Lets see!

Ja, er is zeker wel iets wat ik met jullie wil delen. Als je mij 20 jaar geleden had gevraagd: ‘Zou jij alleen op een 5-daagse darkretreat willen?’ Dan had ik denk ik alleen al bij de gedachten doodsangsten gevoeld en zou het zweet klotsend onder mijn oksels vandaan stromen. Toch was ik toen al graag iemand die mijzelf prima kon vermaken in mijn eentje. Als enig kind opgegroeid, leerde ik al jong om alleen te spelen.

Ook al was ik op mijn 17e jaar voor 4 weken alleen naar Griekenland, dat was naar een plek die ik kende en daar waren ook mensen die ik al kenden. Toch was ik in 2015, op mijn 42ste jaar, ook nog diegene die het heel spannend vond om in mijn eentje op stap te gaan om voor een halve of hele dag te gaan wandelen. Zo heb ik in dat jaar, in augustus mijn eerste wandelreis met mezelf gemaakt om twee weken een deel van de camino El Norte (aan de Noord Spaanse kust) te gaan wandelen. Op mijn Facebook account kun je mijn hele reis nog nalezen met de foto’s. Voor mij was deze reis een belangrijk besef hoe blij ik ben om met periodes ook tijd met mezelf door te brengen.

Nu terugkijkend heeft dit alles te maken met het proces wat ik heb doorgemaakt. De doodsangsten die ik met terugwerkende kracht heb aangekeken. Mijn diepste pijnen die ik heb moeten doorvoelen. En zo ook weer het avontuur van het leven kon ervaren. Ik voelde mij bevrijd van al die ballast die ik al die jaren ervoor met mij meedroeg.

Voor iedereen is deze reis uiteraard anders. Jouw reis is jouw avontuur. En ik hoop dat je het avontuur ervaart op jouw eigen wijze. Dat je (ook nu al) kunt terugkijken met een voldaan en tevreden gevoel. Hoe is dat voor jou?

Wat is je grootste angst?

Wat wil je graag beleven?

Waar word je ultiem blij van?

Voor mij kwamen de antwoorden op deze vragen uit mijn lijf. Ik heb geleerd (met vallen en opstaan) om te vertrouwen en te zakken in mijn bekken en niet meer te luisteren naar de antwoorden van het geratel uit mijn hoofd. Door de symptomen van mijn lijf serieus te nemen, kwam ik tot helderheid en antwoorden.

Welke dat waren? Heb je misschien wel in mijn Waarom-Verhaal in de vorige blog gelezen?

Omdat ik na al die jaren van negeren, ben gaan luisteren naar de signalen van mijn lichaam, voel ik veel meer vertrouwen in het leven. In mijn blog Zakken in Je Bekken neem ik je mee naar de relatie jij hebt met jouw bekken.

Ben jij iemand of ken jij iemand in je omgeving met (pijn)klachten of symptomen in haar maandelijkse cyclus? Dan zijn de Masterclasses Thuiskomen in Je Bekken de plek waar je gehoord wordt. Deel deze mail als je iemand kent!

Voel je een JA?

As vrijdagmiddag 21 april van 14:00 uur tm 16:00 uur is de eerste Masterclass. Het is een serie van 4 online zoomsessies. Boek hier de plekken voor je bekken :-D!

Op het avontuur van het leven!

Liefs, Jessica

Ps. Luister hier vast naar mijn oproep, waarbij ik op zoek ben naar 7 ondernemende vrouwen.

«
»