Huh? Genieten van kwetsbaarheid?

20 juli 2018

‘Huh? Genieten van je kwetsbaarheid?’

Vulnerability is the birthplace of innovation, creativity and change ~ Brené Brown

Dit is wat ik de laatste tijd cliënten zie denken als het gaat over je kwetsbare kanten ervaren, voelen en kenbaar maken voor jezelf en naar buiten toe.

Herken ik daar mezelf ook in? Jazekerrrr.

In de afgelopen vier weken sinds mijn laatste blog ‘Wat is jouw verhaal?’ is er veel voorbij gekomen. Het voelt alsof het veel langer geleden is dan vier weken. Alsof ik vier maanden heb beleefd in vier weken. Ervaar jij dat ook zo?

Vier weken geleden zijn we verhuisd, van Bussum naar Amsterdam. We zijn dan heel blij met deze move terug naar de stad. Ook heeft het veel in beweging gezet, als het loslaten van allerlei oude patronen.

Dit kun je ook zo ervaren met andere gebeurtenissen, als wat vrienden in mijn naaste omgeving momenteel doormaken of doorgemaakt hebben: een verbouwing, een overlijden, een ziekte van een naaste en de zorg op je nemen, beginnen met een nieuwe baan, een zwangerschap, of andere impactvolle ervaringen.

Hoe intens en kwetsbaar ook, het is een uitnodiging om het te voelen, scannen bij jezelf ‘waar voel ik het in mijn lichaam?’, en daar naartoe te ademen. En als je dit een beetje onder de knie krijgt, dan ebt de emotionele lading als vanzelf weg, krijgt het aandacht en ruimte en wordt het lichter.

Zo ook, als ik dit nu aan het schrijven ben, voel ik mijn keelgebied gespannen. Eronder voel ik een angst. Ik stop nu even met typen. Ik voel mijn lijf. En ik merk dat ook mijn ogen gespannen zijn, en nog meer gebieden meedoen in het feestje.
Ik sluit mijn ogen, ga dieper en voller ademen en bij het einde van de inademing hou ik even mijn adem vast, en adem ik heel bewust uit. Met het besef dat ik bij mijn uitademing de spanning/weerstand/angst loslaat.
Het werkt!

Het bijzondere is dat ik in de kwetsbaarheid meer stappen durf te ondernemen die buiten mijn comfortzone liggen. Met name die stappen die ik al lange tijd voor me uit had geschoven.
En waarom? Omdat ik vond dat het perfect en professioneel moest of andere belemmerende angsten die voorbij kwamen, en hierin blokkeerde ik mezelf. Ik zag er zó tegenop, dat het plezier helemaal weg was.

En sinds de verhuizing heb ik in alle kwetsbaarheid het helemaal vanuit imperfectie en vol plezier gedaan. Wil je weten welke 3 stappen ik o.a. heb gezet en heb vastgelegd om met jou te delen?

Weet je welke 5 tips mij geholpen hebben om toch te doen?

  1. Mezelf te vertellen: ‘Het hoeft niet perfect Jess, doe het gewoon voor de lol’.
  2. Ik heb het gedeeld met anderen wat ik wilde gaan doen, o.a. vrienden, en met mijn buddy waar ik wekelijks mee bel, waarin we elk 10 á 15 minuten met elkaar delen wat onze doelen zijn en wat we die komende week willen aanpakken. Dit werkt heel goed! We beantwoorden standaard 9 vragen, die heel fijn werken. Wil je weten welke 9 vragen? Stuur me dan even een mail, dan stuur ik ze je door.
  3. De video maken vond ik het spannendste en doordat ik deze stap heb opgedeeld in ministapjes, werd het minder groots en onmogelijk. Heb jij een grote stap die je wilt zetten? Je bent welkom om het met me te delen.
  4. Ik ben het spannende gaan voelen in mijn lijf en daarin gaan ademen (zoals ik heb beschreven hierboven in de alinea die begint met ‘Zo ook, als ik dit nu aan het schrijven ben…‘. Als je behoefte hebt om het samen eerst te oefenen, dan kan ik je deze via de telefoon wat specifieker uitleggen. Deze oefening kwam ik tegen via Gabrielle Bernstein, die zij weer heeft van Rha Goddess: “Feeling a feeling for 90 seconds can transform it”.
  5. Deze video van Super Soul Sunday met Gabrielle Bernstein met de 5 tips voor spirituele overgave raakte mij persoonlijk en heb de 5 stappen voor mezelf opgeschreven en daar gebeurde er direct iets magisch. Misschien heb jij dat ook wel. Als je wilt weten wat mijn magische ervaring is geweest, dan vertel ik je het graag.

Kortom, dat wat mij heeft geholpen, dat helpt jou misschien ook wel. En wie weet besef je, dat wat jou zo helpt, dat jij dat ook weer kunt delen met anderen op jouw wijze in een voor jou passende vorm.

Voordat we in augustus met vakantie gaan heb ik morgen, zaterdag 21 juli, nog een Gathering Inside Wisdom en de nieuwe data vanaf 2 september staan in deze flyer. Sinds een jaar organiseer ik nu deze gatherings elke twee weken en het is mooi om te zien wat zich hierin ontvouwt. Vind je het leuk om het (weer) eens te ervaren, of spontaan aan te haken? Leuk als je er bij bent.

Als laatste wil ik nog wat boekentips met je delen, misschien fijn voor de zomervakantie om mee te nemen. Het zijn boeken die ik onlangs heb gelezen, aan het lezen ben, of ga lezen:

  • Big Magic ~ Elizabeth Gilbert
  • Universe has your Back ~ Gabrielle Bernstein
  • Time Bender ~ Tijn Touber (kun je downloaden op zijn site www.tijntouber.com/nl)
  • Bevrijd door Liefde ~ Jan Geurtz

Ik wens je een heerlijke zomer toe vol Lol, Ontspanning, Genieten en Overgave (ook in jouw kwetsbaarheid!).

Lieve Zomerse Groetjes, Jessica Versluijs

PS. De tekst op het bloemenplaatje bovenaan rechts:
Vulnerability is the birthplace of innovation, creativity and change’ ~ Brené Brown

«
»