Onder Ogen Zien

13 september 2018

‘Ik ben een veroorzaker, maar van wat?’

Deze vraag kreeg ik, samen met de andere deelnemers, mee naar huis na de Bezield Leiderschapstraining van De Vrije Mare. Als oefening om zicht te krijgen op mijn impact, zowel in positieve als in negatieve zin.

Door deze oefening te doen en te schrijven over dagelijkse gebeurtenissen, kom ik ook dingen tegen die niet bepaald een schoonheidsprijs verdienen. Hier ervaar ik ook iets bijzonders. Het is confronterend, ik houd mezelf wakker en het gaat gepaard met enorm veel zachtheid en (zelf)compassie naar mezelf en naar die ander.

Ben jij je bewust wat jij veroorzaakt in zowel positieve en negatieve zin?

Ik nodig je uit om deze vraag voor jezelf gedurende een paar dagen (of langer) te beantwoorden. Ik ben benieuwd wat jij daarin ontmoet.

Wat ik onder ogen kom?

Na terugkeer van een heerlijke ontspannen zomerperiode heb ik gemerkt, dat ik zo af en toe weer in een oude angst schiet, en komt een oude overtuiging bovendrijven, dat ik nog zoveel moet doen. Mijn gezin heeft daar ook direct last van, en veroorzaak ik met mijn spanning ook bij hen een onrust. Omdat deze komt bovendrijven, doordat mijn lichaam boekdelen spreekt én mijn omgeving mij een spiegel voorhoudt, wil ik deze onder ogen zien.

Eerst was er verontwaardiging en dacht ik dat ik deze angst toch allang had uitgediept. Toen kwam de zachtheid en zie dat deze angst een diepere laag raakt om aan te kijken, te voelen en aan te gaan. Als ik deze oude angst voel, terwijl ik bijvoorbeeld thuis werk, dan heeft niemand daar last van, dacht ik, maar ook onze poes Roos helpt mij te spiegelen in het bewust worden.

Dit doet ze soms op een liefdevolle en soms op een directere manier. Als ik met deze onrustige gevoelens door het huis beweeg, dan laat ze me duidelijk merken dat zij hier niet blij mee is en springt dan soms in m’n onderbeen met wat nagels en een bijtje erin. Niet te hard en niet te zacht, alsof ze helemaal weet hoe ze dit moet doseren.

Wanneer ik zit te werken achter mijn laptop met een wat onrustig gevoel, dan laat ze dit op een meer liefdevolle manier aan me merken. Dan springt ze op tafel, gaat vlak voor mijn laptop staan en duwt haar kopje tegen me aan, om me duidelijk te maken dat het knuffeltijd is. Ik word rustig, er komt een glimlach, en ik kom weer terug in mijn plezier en in mijn lichtheid in plaats van mezelf druk opleggen.

Heb jij ook gemerkt dat iets ouds ineens weer komt oplaaien?

Het is misschien even slikken of balen dat je hier weer mee hebt te dealen. Al is het eigenlijk een hele mooie uitnodiging dat je nog dieper mag zakken in je gevoel en het oude mag loslaten, helen, opschonen. Vaak kom je jezelf tegen in relatie tot anderen, zoals met je partner, een goede vriend of vriendin, familie die jouw ongemakken spiegelen.

Nu is de tijd om het aan te pakken. En dit hoef je niet alleen te doen. Fijn is het om met anderen daarover te sparren, dat haalt de spanning en de lading eraf. Vraag om hulp, of biedt steun aan anderen in je omgeving, als je ziet dat ze ergens mee worstelen.

Iets anders, wat ik jou onder de aandacht wil brengen, zijn de komende (nieuwe!) activiteiten die op de agenda staan:

 • Leesclub Gesprekken met God
  Tijdens 4 woensdagavondsessies lezen we het eerste deel ‘Een ongewoon gesprek met God’ van Neale Donald Walsch. Door het samen lezen, uitdiepen en delen met elkaar gaat de tekst op diepere lagen beklijven en ga je merken dat nieuwe deuren openen in je bewustzijn.
  De groep is voor min. 4 en max 8 deelnemers
  De prijs: €40,- voor de 4 bijeenkomsten
  Data en tijd: woensdagavond 17 oktober, 7 en 21 nov en 12 dec. van 19:30 t/m 21:30 uur ben je welkom voor de eerste bijeenkomst
  Locatie: in Amsterdam zuid (locatie wordt bekend gemaakt bij aanmelding)
 • Gatherings Inside Wisdom, elke twee weken in het weekend ben je welkom om per keer aan te haken. Elke gathering wordt een ander thema geraakt waar we dieper op in gaan met elkaar.
  Data voor de komende weken: zondag 16 september, zaterdag 29 september, zaterdag 13 oktober, zondag 28 oktober.
 • Individuele sessies, heb je behoefte om in 1-op-1 sessies iets onder ogen te komen? Dat kan live of telefonisch.

Aandachtsgebieden die geraakt worden zijn:
* Hoe kom je uit je hoofd en kun je gaan zakken in je gevoel?
* Je kwetsbaarheid voelen, tonen en deze krachtig uitdragen.
* Onder ogen komen van belemmerende (gedrags)verslavingen
* Generatie heling en familie trauma’s onder de loep nemen
* Compassievol en Bezield Leiderschap, wat is dat voor jou en hoe kun je dat inzetten in je dagelijkse leven?
* Op welke wijze zet jij je zachtere kwaliteiten in naar buiten toe op een betekenisvolle en duurzame wijze?

Stuur me een mail voor als je vragen hebt, iets met me wilt delen, of een afspraak wilt maken jessica@insidewisdom.nl

Ik kijk ernaar uit om van je te horen!
Warme lieve groet, Jessica
«
»