Op je bek durven gaan

12 oktober 2019
‘Het universum staat achter je’

Vanochtend trok ik deze kaart en deel ik graag hier met je.
Jeroen heeft me deze kaarten van Gabby Bernstein cadeau gegeven voor mijn verjaardag. Dit is nu de 2e keer dat ik deze heb getrokken in de afgelopen twee weken.
Deze raakt voor mij het thema waar ik momenteel mee werk in de Bezield Leiderschap groep van De Vrije Mare. Het thema gaat deze keer over ‘Zuiver Uitdrukken’.

In de kern kun je spreken vanuit zuiverheid of onzuiverheid:

1. Eerlijk en zuiver de woorden uitspreken naar de ander, ook al weet je dat het confronterend kan zijn. Vanuit neutrale lading. Je voelt dat het de lucht gaat opklaren en nieuwe wegen opent.

2. Vanuit onzuiverheid spreek je vanuit je emotie (met bezorgdheid, onzekerheid, jaloezie, frustratie, controle, e.a.), vanuit je re-actie, je trauma. Dan zit er lading op en belast de ander met jouw lading.

Vanuit zuiverheid kun je hierin twee bewegingen maken:

1. Je woorden uitspreken

2. Je woorden voor je houden

In beide gevallen vergt het je aandacht en moedigheid:
* In het eerste geval de moed om juist je stem te laten horen. Soms de noodzaak voelen om een bommetje te laten vallen en niet weten wat de uitkomst gaat zijn.
* In het tweede geval de moed om je mond te houden, een stapje terugdoen en is het een uitnodiging om naar jezelf te kijken en te voelen wat het bij jou raakt, alvorens de ander hierin te betrekken.

Welke neigingen zie jij bij jezelf in bepaalde situaties? Herken je dat je soms in de terughoudende of soms juist meer in de aanvallende modus spreekt?

Elke situatie vraagt een andere beslissing te nemen en hoe kun je deze zo neutraal en zuiver mogelijk benaderen?

Zo is mijn uitdaging om in mijn thuissituatie juist wat vaker een stap terug te doen en mijn mond te houden en buitenshuis (met name in groepen) juist de moed te hebben om meer mijn stem te laten horen.

Ik oefen, ik speel en ga geregeld op m’n bek.☺️
Ik zie het spel van vallen en weer opstaan. Elke keer weer een stapje dichter bij mezelf. En dat betekent diep geraakt worden op mijn valkuilen en pijnpunten.

Wat mij helpt hierbij?
Ik houd deze komende weken een dagboek bij waar ik aan het einde van de dag in opschrijf welke situaties ik mij zuiver uitspreek en wanneer ik op m’n bek ben gegaan in onzuiverheid. Het maakt me bewuster door de aandacht die ik er aangeef.

Soms ben ik helder en dan weer gigantisch verdwaald. En elke keer weet ik dat als ik naar mijn hart luister en de liefde voel, welke richting ik op ga. Dan is mijn koers zo klaar als een klontje, kristalhelder.

En wat als je even de energie van liefde niet voelt?

  • Breng je aandacht dan naar binnen
  • Leg dan je handen op je borstkas
  • Sluit je ogen en adem zowel naar je hartstreek als naar je onderbuik
  • Voel wat het met je doet als je de aanraking van je handen voelt
  • Zonder oordeel
  • Helemaal oké zijn met wat er is voor jou in dit moment
  • Adem diep en vol✨

Op zaterdag 19 oktober a.s. gaan we tijdens de Gathering Inside Wisdom dieper in op dit thema van Zuiver Spreken.

Praktische informatie:
Adres: Zen Dojo Amsterdam, Andreas Bonnstraat 12
Tijd: van 14:00 uur tm 16:30 uur
Prijs: € 15,- inclusief drinken, snacks en materialen
Aanmelden door: jessica@insidewisdom.nl of bel 0622726858

Als je liever 1-op-1 begeleiding ontvangt? Stuur me een mail naar jessica@insidewisdom.nl of bel/app naar 0622726858 voor een live of telefonische afspraak.

Liefs en Zuivere groetjes, Jessica

«
»